De zoektocht

Laten we beginnen met een gouden regel: begin op tijd met zoeken! Er mogen dan genoeg kamers voor elke student in Groningen zijn, een eigen crib komt je natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Als je in september met je studie begint, is het zeker niet te vroeg om rond mei je te gaan oriënteren op kamers. Er leiden vele wegen naar Rome, dus ook naar een geschikte kamer voor jou. Een aantal plekken waar je kunt zoeken naar een kamer hebben we voor je op een rijtje gezet.

Oriënteren

Voordat je begint met zoeken, is het belangrijk dat je jezelf afvraagt wat je precies wilt. Waarom wil je op kamers? Wat is je budget? Aan wat voor eisen moet je toekomstige optrekje voldoen?

Tip: Als je eenmaal een kamer gevonden hebt, is het handig deze dingen nog even na te lopen: Checklist: Kamer

Internet
Tegenwoordig kan je bijna alles vinden op het internet, zo ook een kamer. Er zijn veel sites die bemiddelen tussen verhuurder en huurder. Hier staan kamers aangeboden waarop je als kamerzoekende kan reageren. Daarnaast kan het handig zijn om een profiel aan te maken om daar aan te geven welke eisen je voor je toekomstige vertrekje in gedachten hebt. Denk hierbij aan maximale huurprijs en oppervlakte. Wanneer je reageert op een kamer is het slim om wat informatie over jezelf en een foto mee te sturen. Hoe leuker de mail, hoe meer kans om uitgenodigd te worden om de kamer te bekijken. Voorbeelden van sites die je kunt checken voor een kamer zijn de volgende:

kamersin.nl (gratis)                                                                                             
kamernet.nl/huren/kamers-groningen
kamersingroningen.nl
kamertje.nl
kamer.nl
kamersinnederland.nl/groningen?
thestudenthotel.com/groningen/student/
moymoy.nl

Social media
Een vaak succesvolle en niet te onderschatten combo om een kamer te bemachtigen is ‘via-via’ en social media. Als er een kamer in een studentenhuis vrijkomt, zoeken de bewoners vaak een nieuwe huisgenoot die ze via iemand anders kennen. Houdt daarom Twitter, Facebook en andere sociale netwerken goed in de gaten en laat aan zoveel mogelijk mensen die je kent weten dat je een kamer zoekt. Jezelf een beetje promoten kan geen kwaad. 

Tip: Word lid van de volgende Facebookgroepen/like de volgende Facebookpagina's om op de hoogte te blijven van het kameraanbod in Groningen:

  • Kamer in Groningen

  • Rooms / Housing / kamers Groningen

  • Groningen rooms

  • Student rooms Groningen

  • Free Housing Announcements in Groningen (Group for students)

  • Kamer huren in Groningen? Like ons

  • Kamers in Groningen

  • Huren met huurtoeslag in Groningen

Let op! Soms wordt er misbruik gemaakt van de mogelijkheid gratis advertenties te plaatsen op bijvoorbeeld Facebook. Er worden kamers aangeboden die niet bestaan, of veel te duur zijn. Te mooi om waar te zijn? Check eerst of deze verhuurder écht betrouwbaar is, voordat je met hem/haar in zee gaat. 

Woningcorporatie Lefier
De woningcorporatie Lefier beschikt over meer dan 3500 kamers in de stad en is dus een goede bron om aan te boren als je een kamer zoekt. Bij inschrijving betaal je eenmalig een bedrag waarna je kunt reageren op de beschikbare kamers. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe meer kans je maakt op mooiere en grotere kamers. Wanneer je net ingeschreven staat, kan je al wel snel een kamer in een studentenflat krijgen. Een voordeel van huren bij een corporatie als Lefier is dat er altijd gezorgd wordt voor goed onderhoud en dat er binnen no-time een monteur op de stoep staat als bijvoorbeeld je douche het begeven heeft. Naast kamers heeft Lefier ook zelfstandige woonruimtes voor één of twee personen. Lefier is een van de bekendste woningcorporaties, maar er zijn er natuurlijk nog meer zoals Patrimonium. 

Studentenverenigingen
De grotere studentenverenigingen in Groningen beschikken over tientallen huizen in de stad, waar alleen leden van de vereniging mogen wonen. Deze huizen staan op goede locaties in de stad en hebben vaak mooie kamers. Als je lid wordt van zo’n vereniging heb je kans dat je in één van deze huizen terecht komt. Daarnaast leer je als lid van een vereniging veel nieuwe mensen kennen, die je weer kunnen helpen bij jouw zoektocht naar een kamer.

En heb je eenmaal een kamertje gevonden maar toch niet helemaal tevreden? Geen nood. Als je al in Groningen woont, is het namelijk gemakkelijk om vanuit daar een betere kamer te vinden. Doordat je meer mensen kent, hoor je sneller of er ergens kamers vrijkomen. Daarnaast is het vaak mogelijk om binnen een huis door te schuiven naar een vrijgekomen kamer. Zo kan het dus zijn dat je binnen een jaar van een piepklein zolderkamertje naar een royale suite met balkon gaat! 

Deel deze pagina