Afstudeertips voor de laatste lente loodjes

Auteur
Elize
·
Datum
6 juni 2023

Ah, de lente. Bomen groeien, de bloemen bloeien en langzaam komt de Nederlandse zon weer tevoorschijn. De behoefte om naar buiten te gaan wordt steeds groter. De weekenden en avonden worden weer langzaam gevuld met drankjes en gelach op het terras en overdag liggen we het liefst met blote voeten in het gras. Toch zit er altijd één ding dwars wanneer de lente weer om de hoek komt kijken… het semester is voor velen nog in volle gang. En zeker voor de afstudeerders onder ons kan deze tijd ontzettend kriebelen. Daarom in dit artikel een paar tips om de laatste lente loodjes door te komen.

Timemanagement
Ja, ja… zul je denken. Toch gaan we het wel benoemen. Timemanagement is key. Misschien ben je niet zo van het plannen of misschien staat jouw agenda juist per uur ingevuld. Welke je ook bent van de twee, het organiseren van jouw tijd en indelen van jouw dagen kan je een fijn en rustig gevoel geven. Het indelen van jouw uren kan een fijne leidraad zijn voor hoe jouw dagen eruit gaan zien. En bovenal, hoeveel vrije tijd je overhoudt. Plannen helpt om het overzicht te houden. Soms valt er nog zoveel te doen dat we mentaal verlamd kunnen raken en niet weten waar te beginnen. Al helemaal wanneer je je scriptie schrijft.

De dagen beginnen met een vaag idee en het knagende gevoel dat iets gedaan moet worden, maar de eindstand is dat je bent blijven hangen in onrust. Gelukkig leven we in een tijd met ontzettend veel tools, vooral op onze telefoons. Download een leuke agenda app en deel al jouw activiteiten in per dag. Geef iedere activiteit een mooi kleurtje om zo jouw eigen dopamine te manipuleren. Wie weet raak je meer enthousiast van alle verantwoordelijkheden die op je staan te wachten. Het klinkt misschien een beetje gek en overdreven, maar soms helpt het zelfs om vrije tijd in te plannen in je agenda. Zo zie je duidelijk wanneer het tijd is om te relaxen, rust te nemen of de social butterfly uit te hangen. Dit kan weer motivatie geven om van tevoren extra je best te doen en die productiviteit te behalen.

Balans, balans, balans
Iedere afstudeerder herkent het wel dat sommige dagen je compleet geïsoleerd zit weg te schrijven in je kamer en andere dagen heb je juist het gevoel niks bereikt te hebben. Hoewel dit ook deel is van een bepaalde balans kan het ontzettend helpen om bewust om te gaan met hoeveel tijd je besteedt aan jouw studiewerk en hoeveel tijd je besteedt aan leuke dingen. Iedere week bestaat uit dingen die moeten en dingen die mogen. Wanneer een week begint over te vloeien met allerlei dingen die moeten dan begint alles te voelen, ook de leuke dingen, als een taak. Zorg daarom ervoor dat je iedere week of zelfs iedere dag stilstaat bij welke dingen moeten vandaag, maar voor welke dingen die ik leuk vind kan ik ook ruimte maken? Het hoeft niet te veel tijd in te nemen, het kan bijvoorbeeld kort een lekkere koffie in de stad halen zijn. 


Weekenden zijn voor rust
Een ander stukje timemanagement is om ervoor te zorgen dat je jouw weekenden zoveel mogelijk leeg laat. Zo creëer je ruimte om tijd voor jezelf te kunnen nemen, vrienden te zien, tijd buiten te kunnen spenderen of even lekker naar thuis-thuis te gaan. Wanneer we productief zijn geweest door de week heen verdienen we het ook om lekker uit te slapen en uit te rusten tijdens de weekenden. Nogmaals, it’s all about balance baby.

De A in afstuderen staat voor anderen
Tijdens het afstudeerproces kunnen we ons nog weleens alleen of overweldigd voelen. Sommige dagen bestaan simpelweg uit een computerscherm en je eigen gezelschap. Vergeet niet af en toe ruimte te maken voor sociale dingen. Vrienden kunnen namelijk een fijne steun zijn en je hoofd even uit jouw scriptie halen.Je hoeft niet alles alleen te doen. Het mag dan wel zo zijn dat je de afstudeeropdracht zelf moet schrijven, maar dat betekent niet dat je emotionele steun van anderen hoeft buiten te sluiten.Hoe het ook loopt de aankomende paar weken, wij weten zeker dat het goed komt. Voor je het weet vergeet je jouw lentekriebels en komt het genieten van de zomer. De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar vliegen voorbij!