Boodschappen doen zonder supermarkt

Auteur
Lucas
·
Datum
16 juni 2022

De boodschappen: weinig mensen ontkomen eraan. We kennen onze dichtstbijzijnde supermarkt als onze broekzak, en we komen er meestal meerdere keren per week. Het wordt al snel saai, ongeïnspireerd en praktisch. Maar wat als het ook anders kan? 

In vroegere tijden, voor de komst van de supermarkt, deed men hun boodschappen bij veel verschillende winkels. Van de bakker tot de drogisterij, voor de meeste producten was er een speciaalzaakje. Hoewel de supermarkt het boodschappen doen nu een stuk sneller en gemakkelijker maakt, kan het al snel vervelen of zelfs voelen als een last. Wat als we onze boodschappen konden doen zonder naar de supermarkt te gaan? In Groningen kan dat. Zo is het boodschappen doen leuker, verrassender en soms zelfs goedkoper. 

De markt 

Op dinsdagen, vrijdagen en zaterdagen kun je in de stad de markt vinden op de Grote Markt, het A-Kerkhof en voornamelijk de Vismarkt. Dat is niet alleen gezellig en tijdloos, maar je kunt er ook van alles vinden. Van noten tot honing en van kaas tot vers brood: op de markt hebben ze het allemaal. Vooral een tip: haal je groente en fruit op de markt. Het prijsverschil met de supermarkt is verbazingwekkend groot, en je koopt niet alles verpakt in plastic. Dus beter voor je bankrekening en de planeet. 

Le Souk 

Is er geen markt en heb je toch groente en fruit nodig? Ga dan eens langs bij Le Souk in de Folkingestraat. Deze winkel is eigenlijk een Noord-Afrikaanse markt. Groente en fruit is ook hier een stuk goedkoper dan in de supermarkt, en evenals op de markt vrij van plastic verpakkingen. Je kunt hier echter nog veel meer lekkers vinden. Zo haal je achter in de winkel allerlei soorten noten voor een prikkie, is er vers gemaakte hummus, zijn er kruiden en specerijen van over de hele wereld en kun je er de lekkerste hapjes uit het Midden-Oosten vinden, zoals de bekende honing gebakjes genaamd baklava. 

De bakker

Als je brood in de supermarkt haalt, zou je bijna vergeten hoe lekker het kan zijn. Ga daarom eens naar je lokale bakker, en haal een vers brood. Deze is gegarandeerd lekkerder, mooier en heeft vaak een krokant jasje. Ga bijvoorbeeld eens langs Broodje Van Eigen Deeg in de Brugstraat. Hier wordt net als bij Franse bakkers de hele dag door gebakken, dus vers uit de oven is hier ook echt vers. Welke bakker ook bij je in de buurt zit: loop er eens binnen en laat je overhalen door de heerlijke geur van verse bolletjes, croissants of baguettes. 

Kaaswinkels

Ben je een kaasliefhebber? Laat die voorgesneden plakken uit de supermarkt dan eens liggen en loop een kaaswinkel binnen. In Groningen zijn er genoeg. Het leuke van deze winkels is dat je er veel kunt leren over kaas: er zijn namelijk ontzettend veel soorten en smaken te ontdekken. Van gewone Gouda voor op je boterham tot Franse, Spaanse of Britse kaasjes: er ligt een heel smakenpalet voor je klaar. Zo kun je bijvoorbeeld je vrienden of huisgenoten verrassen bij een feestje. Ben of ken je iemand die vegan is? Geen probleem! Er wordt ook vegan ‘kaas’ verkocht, van camembert tot Parmezaanse kaas.

Drogisterijen

Naast eten haal je in de supermarkt natuurlijk ook verzorgingsproducten. Hoewel veel mensen voor speciale verzorgingsproducten vaak al naar andere winkels neigen, voor bijvoorbeeld parfum of skin care, zijn er ook nog gewoon de simpele dingen zoals tandpasta of deodorant. Ga eens naar een drogisterij voor de dingen die je normaal in de supermarkt haalt, en je zult zien dat je niet duurder uit bent (vaak zelfs goedkoper) en dat de keuze veel groter is. Doordat het aanbod ruimer is, kun je in de drogisterij vaak ook duurzamere keuzes maken. Zo kun je er veel meer shampoo bars vinden, of bijvoorbeeld organische wattenschijfjes. 

Snoepwinkels

Tot slot mogen de snacks en zoetigheden natuurlijk niet ontbreken. Net als met drogisterijen, zul je zien dat je in een snoepzaak veel meer keuze hebt. Zo kun je in de Jamin (in de Herestraat of in Paddepoel) veel buitenlands snoep vinden. Zeker voor chocoladefans zijn deze winkels een feestje: het aanbod van het Amerikaanse Reese’s (chocolade met pindakaas) is bijvoorbeeld groot. Een andere aanrader is Droppie in de Astraat. In deze winkel voelt het alsof je terug stapt in de tijd en lacht het oud hollandse snoepgoed je vanuit glazen potten toe. Het meeste snoep is ook geschikt voor vegetariërs en vegans, want de winkel focust zich op het gebruik van Arabische gom in plaats van gelatine. 

Je hoeft natuurlijk niet elke dag langs al die winkels om je boodschappen te verzamelen. Begin in plaats daarvan eens met een paar dingen van je lijstje, en loop een lokale winkel binnen. Zo wordt boodschappen doen een stuk onvoorspelbaarder en leuker.