Cultuur in de stad: welke musea moet je bezoeken?

Auteur
Marc
·
Datum
11 oktober 2022

Groningen staat bekend om het bruisende kroegleven. Je kan tot ’s ochtends vroeg op stap gaan als je daar zin in hebt. De stad heeft alleen nog veel meer te bieden! Zo zijn er een aantal musea die de moeite waard zijn om te bezoeken als je in Stad bent.

Groninger Museum

Het bekendste museum van Groningen is het Groninger Museum. Als je het station uit kunt lopen is het kenmerkende gebouw bijna niet te missen. Naast de gebruikelijke collectie die er het hele jaar te zien is, zijn er ook exposities die voor beperkte tijd te bezoeken zijn. Zo trok het museum vorig jaar heel veel bezoekers met de expositie over de Rolling Stones. Frontman Mick Jagger plaatste zelfs nog een bericht over het Groninger Museum. Op het moment van schrijven is er ook een expositie te zien ter ere van het 350 jarig jubileum van het Gronings Ontzet. De kunst in het Groninger Museum bestaat niet alleen uit schilderijen, er is nog veel meer te zien! Dat maakt het Groninger Museum zeer de moeite waard om te bezoeken. Studenten kunnen er gratis naar binnen op vertoon van hun studentenkaart.

Universiteitsmuseum

In het centrum van de stad, vlakbij het Academiegebouw, bevindt zich het Universiteitsmuseum van de RUG. In het museum zijn de collecties van de verschillende faculteiten aan de RUG te zien. Vroeger hadden faculteiten hun eigen museum, maar dat is al heel lang niet meer het geval. Het museum is niet heel groot, maar een bezoek is een must als je je wil verdiepen in de (academische) geschiedenis van de universiteit. Ook hier kunnen studenten gratis naar binnen voor een bezoek.

GRID – Grafisch Museum Groningen

GRID laat je een duik nemen in het grafisch erfgoed van Groningen. Groningen was altijd al de grootste grafische stad van het noorden, met bijvoorbeeld een levendige boekenhandel. Drukkerijen waren in Stad zelfs de grootste economische motor. GRID neemt je mee van deze tijd tot de veranderingen die teweeg werden gebracht door bijvoorbeeld fotografie. Het museum is interactief, je kunt er ook meedoen aan workshops. Op het moment is er een expositie te zien met de grafische kunst van PostNL. Studenten kunnen op vertoon van hun studentenkaart voor 6,50 euro het museum bezoeken.

Museum aan de A

Het Museum aan de A ligt aan de Brugstraat. Vroeger was dit het Noordelijk Scheepvaartmuseum, maar het museum is nu voor en over Groningers. Zo zijn er op dit moment tentoonstellingen te zien over de rol van Groningen in de slavernij, en ook over het Gronings Ontzet. Iedereen tot 21 jaar kan het museum bezoeken voor 4,50 euro. Als je ouder bent dan 21 kost het museum 8 euro.

Storyworld

Aan de Nieuwe Markt staat het Forum. In het Forum huist onder andere Storyworld. Dit museum is volledig gewijd aan animaties, strips en games. Het museum is heel interactief, je kan er als bezoeker ook zelf aan de slag gaan met het vertellen van verhalen via animaties. Studenten kunnen voor 6,50 euro het museum bezoeken. Als je in bezit bent van een Museumjaarkaart kun je gratis naar binnen!