Festivals

Het hele jaar door zijn er in de stad allerlei grote evenementen, zoals dancefeesten of andere muziekoptredens op de Grote Markt, en een aantal grote jaarlijkse festivals.

Eurosonic / Noorderslag
De website van VPRO’s 3voor12 (voor wie het niet kent: een autoriteit op het gebied van nieuwe popmuziek) kopt over Eurosonic: “Groningen als muzikale hoofdstad van Europa”.

En eigenlijk hebben ze gewoon gelijk. In ieder geval als het gaat over die paar dagen in januari dat Eurosonic / Noorderslag  plaatsvindt. 

Uit heel Nederland én uit de rest van Europa komen bands, platenbazen, popjournalisten en muziekliefhebbers naar Groningen om te netwerken, te recenseren maar vooral om te genieten van optredens door de honderden nieuwe bands uit heel Europa, die op alle podia en in elk zaaltje dat nog vrij is, komen optreden.

Het festival wordt live op tv uitgezonden door de NOS en op de radio door 3FM en radiostations in heel Europa (o.a. de BBC, Radio France en de Duitse ARD). En om iedereen die hier erop afkomt een slaapplek te kunnen geven worden er viersterren hotelboten in de grachten van de stad gelegd.

Volgens de organisatie is het publiek de lachende derde. “Zij kunnen 250 van de beste groepen van Europa meemaken in één weekend, voor relatief weinig geld, ”. En dat vinden wij studenten dan weer leuk!

Noorderzon
Het Noorderplantsoen, aan de rand van het centrum, is sowieso al één van de leukste en mooiste parken van Nederland. Maar écht fantastisch wordt het elk jaar in augustus. Dan wordt het park tien dagen lang omgetoverd tot een sprookjesachtig festivalterrein, voor performing arts festival Noorderzon.

Noorderzon is een internationaal festival, met grote internationale namen, voor theater, muziek, dans, beeldende kunst, multimedia, circus en nog veel meer. Voor sommige voorstellingen moet je betalen, maar veel optredens zijn ook gratis!

Tijdens Noorderzon staan overal in het Noorderplantsoen barretjes, eettentjes, kunst en alles is prachtig verlicht. Dit alles maakt de sfeer op het festival fantastisch. Je hoeft dan ook niet per se voor een specifiek optreden te komen, veel bezoekers (waaronder veel studenten) komen gewoon een avond iets drinken met wat vrienden. Dé ingrediënten voor een zwoele zomeravond!

Studentenfestivals
Het StuKaFest, oftewel het Studenten Kamer Festival, is een bijzonder festival, want alle optredens vinden plaats in studentenkamers. Van toneel tot harde rockbands: ook op twaalf vierkante meter heeft iedereen het fantastisch naar zijn zin. 

De cabaretliefhebbers kunnen jaarlijks hun lol op tijdens het Groninger Studenten Cabaret Festival. Hier strijden jonge, talentvolle cabaretiers om de hoofdprijs. Eerdere winnaars zijn Theo Maassen en Jochem Meyer. Het festival gemist? De finalisten gaan na de finale altijd op tour! 

Jonge Harten Theaterfestival

In het najaar vindt jaarlijks het Jonge Harten theaterfestival plaats. Dit festival van wel negen dagen (voor en door jongeren) trekt telkens zo'n 10.000 bezoekers en is met het gevarieerde programma een absolute must visit! Check de site voor het officiële programma en andere informatie: www.jongeharten.nl/

Andere festivals

In (en om) de zomermaanden vinden er genoeg festivals plaats in Groningen. Zomaar een greep uit het aanbod; het Paradigm festival (o.a. Techno & House), het Springkussenfest (18+) en aan het einde van de zomer Kadepop (Pop).

Check de agenda van GroningenLife! voor alle festivals en andere activiteiten!

 

Deel deze pagina