Poppodia

Groningen staat sterk als het gaat om muziek. Naast alle jaarlijkse festivals en andere muziekevenementen heeft Groningen drie grote poppodia waar je bijna dagelijks concerten kunt bijwonen. 

Vera
Hoewel in Nederland niet altijd even bekend, heeft Vera internationaal een grote reputatie als undergroundtempel. Talloze bands roemen de club om haar ongedwongen sfeer, gastvrijheid, programmering en historie. En, niet onbelangrijk, de posters en affiches van Vera zijn vaak echte collector’s items.

In veel kringen doe je pas mee als je ooit in de Grote Zaal aan de Oosterstraat hebt gespeeld, net als Nirvana, Sonic Youth, U2 en The White Stripes ooit deden toen niemand nog van ze had gehoord. Het schijnt dat wanneer The White Stripes in Nederland zijn, ze hun hoeden kopen in de hoedenzaak tegenover Vera. In Seattle is zelfs een club actief onder de naam The VERA Project, gebaseerd op Vera Groningen.

Iemand zei ooit: ”Wat vandaag speelt in Vera is morgen hip in het westen.” En dat is meteen het grote voordeel van Vera: je kunt voor weinig geld naar fantastische, sfeervolle concerten. En vaak staan bands die in Vera optreden een half jaar later op Pinkpop of Lowlands.

De Oosterpoort
Voor grote, gevestigde namen heeft Groningen de Oosterpoort. Met twee zalen, de grote zaal met een capaciteit voor 1850 en een kleine zaal voor 750 mensen, is de Oosterpoort het grootste poppodium van Groningen. Niet alleen voor popmuziek, maar ook voor bijvoorbeeld hiphop, klassieke muziek, tribute bands en theater kun je bij de Oosterpoort terecht.

Simplon
Ook dit poppodium is in 2010 genomineerd geweest voor beste poppodium van Nederland! Vooral voor verschillende dance- en urbanstijlen moet je als Groninger in Simplon zijn. Maar ook voor pop, rock en metal kan je hier prima terecht. Je vindt Simplon in een oude regenjassenfabriek in het centrum van Groningen. 

Vrijdags worden grotere concerten gehouden. En op zaterdag kun je altijd in Simplon terecht voor dancefeesten. Zo staat Simplon één zaterdag per maand vol voor Technootjes, met altijd een grote naam uit de internationale Technoscene. En ook drum ’n bassfeest Machtig is populair in de Groningse clubscene.
 

 

 

Deel deze pagina