De markt van Groningen

Auteur
Roos
·
Datum
11 april 2022

Elke dinsdag, vrijdag en zaterdag wordt hij ‘s ochtends vroeg opgezet: de markt van Groningen. Alles wat je nodig hebt voor een heerlijk studenten maaltje vind je hier. Ze hebben namelijk verse pasta, pesto, tomaat én courgette. Maar je hebt er nog zoveel meer. Hier wat tips om alles uit de Groninger markt te halen, en nog goedkoop ook.

Vers

Verser dan op de markt? Dat kan, maar dan moet je het zelf plukken of vangen. Ik kies dan voor de makkelijke weg: het kopen op de markt. De groenten smaken beter. En de verschillende fruitsoorten vind je lang niet allemaal bij de supermarkt. Wil je een rauw zalmpje voor in je poké bowl? Koop het alsjeblieft op de markt, en geef aan dat je het zo vers mogelijk wil. Die uit de supermarkt ligt er al een tijdje, en met rauwe producten zou ik geen risico op parasieten en bacteriën willen nemen. 

Kruiden

Is je potje met Italiaanse kruiden op? Dan kun je het weer laten vullen bij het kruiden kraampje. Alle standaard kruiden zitten in het assortiment, maar ook kruiden die je niet kunt kopen bij de Appie. Denk aan arrabiata kruiden voor in je favo pasta of falafel kruiden. Naast specerijen hebben ze ook tig theesmaken.   

Fruitzak

De naam geeft het een beetje weg: het gaat om een zak vol met fruit. Voor vijf euro kan je een zakje meenemen bij de fruitboer tegenover Albert Heijn Vismarkt. Overdag liggen er vaak wat zakken klaar. Maar anders maken ze er gerust een voor je klaar. Elke keer krijg je weer wat anders, maar het kan bestaan uit een zak met: appels, bananen, perziken, nectarines, kiwi’s, mandarijnen, mango’s, sinaasappels of kaki’s. Iedereen weet dat je twee stuks fruit op een dag moet eten. Iedereen weet ook dat studenten dat niet doen. De fruitzak maakt het wat makkelijker, ideaal om te delen met je huisgenoten.

5 uur 

Het beste tijdstip om naar de markt te gaan is rond sluitingstijd: 5 uur in de middag. Er zijn dan meer aanbiedingen en je hebt een grote kans dat je wat van de prijs kan afdingen. Ook blijven er soms wat kisten met fruit of groente op straat hangen.  

Houdbaarheid

De markt is dan wel heel goedkoop, maar de houdbaarheid valt soms tegen. De meeste marktkooplui zijn daar eerlijk over. Als er aardbeien liggen voor een prikkie is dat vaak niet voor niks. Of ze hebben een overschot, of ze gaan nog maar een dag of twee mee. Je kan het altijd even vragen. 

Cultuursnacks

Ben je in de buurt en heb je lichte trek? Genoeg keus op de markt uit oud hollandse snackjes, maar ook uit allemaal andere landen. Je kunt gaan voor het altijd goede Belgische frietje, stroopwafeltje of haring aan het staartje. Maar er is ook genoeg aanbod voor de variatie liefhebber en cultuursnuiver. Er staat een Portugese wagen in het midden van de markt, met heerlijke gerechten zoals het typisch zoete gebakje pastel de nata, of een lekker pasteitje. Neem eens een bakje gezonde hakhoning mee? Een Vietnamese loempia stelt nooit teleur, dat geldt trouwens ook voor een oud en vertrouwd broodje döner van het Hasret-kraampje. Bij Le Souk hebben ze ruime keus uit olijven, dadels en dipjes. Als laatste is de geur van het notenkraam onweerstaanbaar. Je kunt vragen welke vers gebrand zijn, die zijn lekker warm. 

Biologisch

Het kost meestal een zakcent meer, maar goede karma krijg je ervoor terug. Biologische producten op de markt zijn upcoming. De kleinere kraampjes hebben het groots boven hun kraampje staan dat ze biologisch brood, kaas, groente, fruit of vlees verkopen. Vaak lekkerder, en beter voor het milieu. 

Bloemen

Wil je iemand verrassen? Koop een bosje bloemen voor 5/6 euro, je kunt kiezen uit alle soorten en maten. Als je rond 5 uur langs loopt, heb je de kans dat je nog wat kunt afdingen. 

Ik hoop dat je nu helemaal klaar bent voor dat rondje over de markt. De eerste keer is misschien wat eng, maar dat is nergens voor nodig. Die mensen zijn heel lief en spraakzaam. Dus pak je linnen tasje en ga op pad!