Do’s en don’t bij de hospi

Auteur
Roos
·
Datum
17 oktober 2023

Hospiteren kan vermoeiend zijn. De een heeft geluk en hoeft dit maar een keer te doen maar de meesten zullen vaker een hospiteeravond moeten ondergaan. Hierbij wat do’s en don’t voor een hospi.

autumn essentials for students

Wees eerlijk!

Je kan natuurlijk de hele tijd zeggen wat anderen willen horen. Je bent schoon, bent gek op afwassen, kan heel goed koken en speelt geen gitaar. Maar dit kan later voor frictie zorgen. Wees eerlijk, dan weet iedereen waar hij of zij aan toe is. En het hoeft ook helemaal niet erg te zijn. Wil je graag in een netjes huis wonen? Geef dat dan aan. Ben je juist iemand die makkelijk de afwas twee dagen later doet? Misschien zijn je toekomstige huisgenoten ook wel sloddervosjes en is dat precies wat ze willen horen.

Een cadeautje

Dit is iets waar iedereen van mening verschilt. Het ene huis vindt een fles wijn, zelfgebakken brownies of nieuwe shotglaasjes heel attent. Andere mensen vinden het een beetje slijmerig. Wel denk ik dat nog nooit iemand een huisgenoot heeft gekozen omdat diegene wat meeneemt. Het is veel belangrijker of er een match is. Vind je bakken heel erg leuk? Dan zijn die koekjes best een leuk idee, maar het hoeft écht niet.

Online bezichtigen

Woon je op tweehonderd kilometer afstand van Groningen? Dan is hospiteren natuurlijk niet zo makkelijk. Toch zou ik het aanraden om fysiek naar een hospi te gaan in plaats van te videobellen. Een hospi is vaak al wat ongemakkelijk, en vanaf je beeldscherm is het nog veel moeilijker om een leuke indruk achter te laten. Een kleine tip: probeer wat hospi’s achter elkaar te plannen. Sommigen hebben echt speciaal een hospiteerdatum, maar anderen zullen best wel meegaand zijn als ze erachter komen dat je helemaal uit Tilburg moet komen.

Stel lekker veel vragen

Ik had een keer een heel ongemakkelijke situatie waar een meisje twee uur praatte over zichzelf en hoe goed ze in dit huis zou passen. Vervolgens vroegen we of ze ook vragen had voor ons. Die had ze niet. Dat komt toch een beetje gek over. Alsof ze heel graag de kamer wilde, maar niet per se nieuwe huisgenootjes. Wees op een hospi lekker geïnteresseerd. Doen ze vaak leuke dingen samen? Hebben ze een abonnement bij de ACLO? Hebben ze een wekelijkse huisavond? Blijven er vaak mensen slapen? Zitten ze bij een vereniging? En is er bijvoorbeeld een schoonmaakrooster?

Kom alleen en kom op tijd

Als laatste: neem geen +1 mee. Geen vriendje, vriendinnetje en al helemaal niet je ouders. Die mensen zitten er alleen maar awkward bij of nog erger, je ouders gaan vragen stellen over de dichtstbijzijnde vluchtroute. Geen goede binnenkomer. (Wel goed om zelf te kijken of er bijvoorbeeld een brandblusser is.)

En kom ook op tijd. Niet een halfuur te vroeg. Dan zitten je eventuele toekomstige huisgenoten waarschijnlijk nog te eten. Maar kom ook zeker niet te laat.

Succes met het vinden van je nieuwe crib. Het is niet makkelijk in Groningen maar de aanhouder wint toch?