Het fijnste marktje van Groningen

Auteur
Elize
·
Datum
23 mei 2023

Iedere dinsdag, vrijdag en zaterdag stroomt de Vismarkt weer vol met groepen Groningers en gekleurde kraampjes. Het is markt. Zakken gevuld met groenten en fruit voor een euro, een bakkerskraam waar er vlot klant na klant geholpen wordt en alle soorten denkbare thee bij de kruidenierskraam. Toch is er een marktje die boven de wekelijkse markt uit steekt. Misschien wel het meeste knusse en fijne marktje van Groningen, namelijk Le Souk.

Het Fijnste Marktje Van Groningen 2

Enigszins verstopt tussen alle gezellige winkels in de Folkingestraat vind je de rood-oranje gevel met vetgedrukte tekst Le Souk erop (vertaald dé markt). Zodra je langs deze “indoor” markt loopt wordt je naar binnen getrokken door de geur van kruiden en specerijen. De winkel begroet je met zijn rijen aan verse groenten en fruit die buiten uitgestald staan. Binnen zijn de muren even kleurrijk als de vruchten die voor in de winkel liggen.

Le Souk is ondertussen een klein stukje Noord-Afrika in Noord Nederland. In 1982 besloot Mohammed Kemmoun Mediteraanse en Noord-Afrikaanse levensmiddelen naar onze gemoedelijke stad te halen. Sindsdien is Le Souk een vertrouwd oord voor vele Groningers om hun favoriete producten en kruiden te halen. Allerlei soorten dadels, olijven en baklava. Een vat vol met rozenthee. Rijen aan bakken met kruiden en versnaperingen. Schappen vol met verse salades en unieke smeersels, zoals pistache allioli of paprika spread. Ontzettend veel veganistische opties, je kunt het allemaal vinden in Le Souk.

lesouk-1

Ondanks hun eigen pand staat Le Souk ook iedere week trouw op de Vismarkt. Ze zijn direct te herkennen aan hun kenmerkende blauw-met-witte logo. Verder kun je in hun winkel op maandag bepaalde producten voor een goedkopere prijs op de kop tikken, omdat iedere dinsdag nieuwe verse goederen binnen komen. Dat is nog eens een goed begin van je week!

Waarom wij winkels als Le Souk zo erg waarderen? Zonder lokale ondernemers zoals Mohammed Kemmoun zou Groningen niet zijn wat het is vandaag. Divers en verwelkomend. Wanneer je door de stad dwaalt kun je altijd wel iets nieuws ontdekken. Zouden kleine bedrijven en winkels, zoals Le Souk, verdwijnen dan zou daarmee ook het charme en karakter van onze stad verdwijnen. En we willen uiteraard niet dat er iets boven Groningen zou gaan.

Mocht je wekelijks genieten van het struinen over de Vismarkt, wees dan niet verlegen en ontdek de kleine wereld die schuilt in Le Souk. Met wereldse producten en de sfeer van een Arabische markt zal je ongetwijfeld iets tegenkomen wat je nog niet eerder hebt geprobeerd. En mocht je iets specifieks zoeken of niet zeker weten wat je wilt? Vraag dan gerust de fijne medewerkers om hulp. Er hangt altijd een verwelkomende sfeer in de winkel.

Le Souk is ook een mooie plek om te beginnen als je graag meer wilt leren over koken. Het studentenleven kan nogal eens uitlopen op eten bestellen of een klassieke pasta-pesto, maar er is zoveel meer wat je voor jezelf kunt maken! Op de website van Le Souk zijn meerdere recepten te vinden. Zo leer je bijvoorbeeld heerlijk gevulde kaneelbroodjes met pistache te maken of een populaire traditionele Algerijnse soep. Verrijk je kookkunsten door middel van nieuwe cultuur en producten. En dat allemaal te vinden in het fijnste marktje van Groningen!