Hoe stop je met vapen

Auteur
Roos
·
Datum
14 november 2023

In de e-sigaret, oftewel vape, zit nicotine. En dat stofje is verslavend. Nederlandse longartsen zijn ‘heel bezorgd’ als het aankomt op het vape-gedrag onder jongeren. Vanaf 1 januari zijn de vapes met een lekker smaakje verboden in Nederland. Maar stoppen kan natuurlijk ook voor die tijd. Wat is vapen, hoe slecht is het nou voor je en hoe stop je ermee?

Hoe Stop Je Met Vapen

Wat is het?

Een vape is een e-sigaret in de vorm van een staaf of box. De vloeistof in de vape heet e-liquid. De damp kan vaak schadelijke stoffen bevatten, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden. Je luchtwegen kunnen door het inademen van deze stoffen beschadigd of geïrriteerd raken. De vape heeft vaak een smaakje: bubblegum, bosbes of energiedrankje; er zijn talloze varianten. Dit maakt het dat het lekkerder kan smaken dan een gewone sigaret en zorgt ervoor dat de drempel om te roken lager kan zijn. Ook hoef je het niet aan te steken. Dit maakt het gemakkelijker om te roken. Door dit gemak roken mensen al gauw veel meer dan bij normale sigaretten.

Door de nicotine in de vape, voel je je ontspannen. Dit effect is tijdelijk, zodra het uitwerkt, word je onrustiger. Een hijsje nemen kan de cirkel weer rondmaken: het is dus verslavend. Ook went je lichaam aan de nicotine en vraagt het dus steeds meer van je.

De lange termijn gevolgen van vapen: daar is niet veel bekend over. Jellinek zegt wel dat er steeds meer tekenen zijn dat het inademen van de damp uit e-sigaretten voor flinke problemen met de longen en luchtwegen kan zorgen. Denk aan irritatie of zelfs ontstekingen. Ook hier geldt: hoe meer je vapet, hoe groter de kans op schade is.

Vanaf 1 januari 2024 verdwijnen de vapes met smaakjes uit de handel. Alleen tabakssmaak zal dan nog verkocht worden. Dat moet het onaantrekkelijker maken voor jongeren om te beginnen met vapen.

Tips om te stoppen

Als je stopt met vapen, kunnen er ontwenningsverschijnselen ontstaan.

  1. Stop in een keer. Mensen zeggen altijd: ik ben aan het minderen. Echt stoppen blijft vaak dan toch uit. Kies een datum, zorg ervoor dat al je vapes uit je huis verwijderd zijn en raak ze niet meer aan. Cold turkey stoppen.
  2. Verzin een alternatief. Denk je aan vapen? Stop dan een lolly in je mond of neem een stukje kauwgom. Doe iets wat afleidt: ga even gamen of bel met je oma. De afleiding zorgt ervoor dat je even niet meer denkt aan het roken.
  3. Vertel iedereen dat je stopt. Je vrienden kunnen er dan rekening mee houden. Elke keer als ze je een vape voor de neus houden: moeten ze trakteren op een biertje.
  4. Beloon jezelf als het lukt, want stoppen is een hele prestatie. Wat die beloning mag zijn, is helemaal aan jou. Als het maar niet een gloednieuwe vape is.

Stoptober is dan net voorbij, maar stoppen kan nog steeds dit jaar. Heel veel succes!