Studieverenigingen

Biertjes drinken aan de bar, lezingen bijwonen, in een verkleedpak losgaan op de dansvloer, stedentrips maken: wanneer je lid wordt van je studievereniging zal je je niet snel vervelen. Vrijwel elke studie in Groningen heeft een studievereniging. Dit zijn verenigingen voor alle mensen die dezelfde studie doen als jij.

Aanmelden bij een studievereniging

Wanneer je je hebt aangemeld voor een nieuwe studie aan de RUG of Hanzehogeschool, zal je ook de mogelijkheid krijgen om je aan te melden bij je studievereniging. Lid worden bij zo’n vereniging heeft veel voordelen. Het is niet alleen een handige manier om je medestudenten te leren kennen en nieuwe vrienden te maken, maar je krijgt ook de kans om zelf dingen te organiseren binnen de vereniging. Zo heeft bijna elke studievereniging wel een activiteitencommissie die gezellige borrels en feestjes organiseert. Bij veel verenigingen zijn er ook andere commissies waar je actief lid van kunt worden. Zo kun je bijvoorbeeld samen een reis organiseren of ben je verantwoordelijk voor het maken van foto’s of aftermovies van activiteiten van de vereniging. Ook worden er vaak evenementen georganiseerd die gerelateerd zijn aan je studie, zoals congressen en lezingen. Interessant om bij te wonen, maar nog leuker om zelf te organiseren! Daarnaast bieden veel studieverenigingen ook samenvattingen aan die jou uit de brand helpen tijdens het leren voor je tentamen!  

Introductie

Bij een studievereniging mag je zelf bepalen hoe actief je wordt, want er zijn weinig tot geen verplichtingen. Veel studieverenigingen organiseren aan het begin van het studiejaar een introductiekamp. Het is ontzettend leuk om als eerstejaars mee te gaan, want op deze manier ken je nog vóór je colleges beginnen al je studiegenoten! Een ander - niet onbelangrijk - voordeel is dat veel studieverenigingen hun leden de kans bieden om met korting studieboeken te kopen.

Ben je nieuwsgierig geworden of de studie van jouw keuze ook een vereniging heeft? Hieronder staan de links naar de studieverenigingen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

Deel deze pagina