Mijn eerste blogpost voor de nieuweling in Grunn

Auteur
Floor
·
Datum
28 november 2023

‘’Help, ik moet echt helemaal opnieuw beginnen.’’ Deze gedachte bekroop mij het eerste weekend dat ik mijn intrek had genomen in mijn nieuwe kamer.

Eerste Blogpost

Hoi namens een nieuwe inwoner van de meest bruisende studentenstad in het hoge noorden: Groningen!

Ik (Floor) ben afgelopen september verhuisd van een dorp in Drenthe, waar ik mijn hele leven gewoond heb, naar het grote, overweldigende, maar megagezellige en bruisende Groningen om hier te beginnen aan de studie Social Work op de Hanze. Een nieuwe stap in mijn leven waarin ik zeker niet de enige ben, maar hoe pak je dat nou aan als nieuweling? Waar begin je in een stad met zoveel mogelijkheden. Het is ook best eng.

We weten allemaal dat de druk enorm is om het beste te maken van je studententijd, ik voel deze druk ook. Maar laat je vooral niet beïnvloeden en richt je leven in op een manier waar jij je prettig bij voelt, of dat nou meerdere borrels per week en een ploegavond is, of dat je het liever een beetje rustig aandoet en meer de grandma lifestyle hebt, hihi.

Dit zijn kleine stappen die jij kunt zetten en welke jou kunnen helpen om een netwerk op te bouwen in deze nieuwe stad vol kansen:

1. Loop jij warm voor sport?

Je hebt er vast al eens van gehoord, bij ACLO worden alle sporten die je je maar kunt bedenken aangeboden en een abonnement kost je maar €60 per jaar. Er zijn veel sportverenigingen waar jij je bij aan kunt sluiten, van roei- tot volleybalverenigingen. Je kunt het zo gek niet bedenken. Je kunt je ook aansluiten bij één van de commissies als jij je organiseer skills naar een hoger niveau wil tillen!

Wil je het liever wat laagdrempeliger houden? Er zijn veel vrije uren beschikbaar om een sport te beoefenen, zodat je nergens aan vast zit. Zelf ben ik fan van het verschillende aanbod in groepslessen, van Zumba tot Pilates, of intensievere sporten als HIIT of boksen, waar je tot het uiterste wordt gepusht en je hartslag zeker van omhoog zal gaan. Wees niet bang om alleen erheen te gaan, want je wordt namelijk niet raar aangekeken. Veel jongeren gaan namelijk alleen naar deze lessen! Een mooie manier om aan de praat te raken met medestudenten dus. En hoe trots kun je op jezelf zijn als je weer thuis bent?

2. Werk met je klasgenoten aan een project of maak leuke plannen na je studie

Als je begonnen bent aan een nieuwe studie, hoort hier ook een nieuwe klas bij. Dit is een top manier om je nieuwe sociale kring uit te breiden. Stel eens aan je klasgenoten voor om samen te studeren bij een koffietentje of bijvoorbeeld het Forum. Zo leer je wat je aan elkaar hebt bij je studie, maar het geeft je ook de ruimte om vriendschappen op te bouwen.

Je kunt ook aansluiten bij de studievereniging van jouw opleiding. Wederom een goede manier om andere studiegenoten, wellicht potentiële vrienden te ontmoeten. Hierover kun je meer lezen onder het kopje ‘Studieverenigingen’ op onze website.

3. Voor de kunstliefhebbers

Voor de kunstliefhebbers die Groningen kent, is de USVA de perfecte plek om soortgelijke mensen te ontmoeten en samen je passies te verwezenlijken.

Nu hoor ik je zeggen: moet ik verplicht student zijn van de RUG? Het antwoord is nee! Als je HBO studeert op de Hanzehogeschool ben je ook absoluut welkom om verschillende cursussen te volgen. Ligt je interesse bij muziek, dans of juist toneel? Je kunt het allemaal uitvinden bij het Cultureel Studentencentrum van Groningen. Lees meer over USVA op onze pagina op de website.

4. Thuis voelen

Wanneer alles nieuw is en je heel veel gaat beleven, is de belangrijkste plek je eigen kamer. Hier kun je je volledig terugtrekken, je sociale batterij opladen en hier hoef je even niets. Zorg dus voor een inrichting waar jij bekend mee bent, waarvan je weet dat het voor jou werkt. Ik heb bijvoorbeeld een eettafel, hij is klein maar werkt multifunctioneel. Ik zit er met vriendinnen, maar studeer er ook aan. Beperk je kamer (als het mogelijk is) niet alleen tot een bed! En de aankleding natuurlijk: wanneer ik in een hele drukke kamer zit met veel kleuren, word ik snel onrustig in mijn hoofd. Dit verschilt natuurlijk per persoon. Nog één tip: een zoutlamp. Deze geeft warm licht af, wat zorgt voor een warme sfeer en het is rustiger voor je ogen. Veel gezelliger dan een plafondlamp, waar basislicht uit komt en vaak heel fel is.

Verwacht niet te veel van jezelf en onderschat niet hoe intens en emotioneel je het kan ervaren om een nieuwe eigen thuis te creëren, met nieuwe contacten en grenzen om te verleggen. Geef jezelf de tijd om alle mogelijkheden te ontdekken, want geloof me: het zijn er nogal wat! Hierboven kun je een paar opties lezen om klein te beginnen, maar wat wel een top manier is om laagdrempelig andere studenten te ontmoeten.