MUST VISIT IN GRONINGEN: Oude Kijk in ’t Jatstraat

Auteur
Lucas
·
Datum
7 maart 2024

Groningen kent vele mooie straten. Van de statige Herensingel tot de gezellige Folkingestraat, een aantal jaar terug nog bekroond tot beste winkelstraat van Nederland. Maar weinig straten hebben zo veel moois te bieden als de Oude Kijk in Het Jatstraat. Ik geef je hier een overzicht.

Koffietentjes
Aan koffietentjes is geen gebrek in de Oude Kijk in Het Jatstraat, en het is een belangrijk onderdeel van de bruisende en toch relaxte sfeer die er hangt. Bij plekjes als Simon Lévelt Café, Paais! Proeflokaal of Bij Roel kun je echt even gaan zitten voor een goede koffie of thee en een lekkernij. Black & Bloom zou de beste koffie van Groningen serveren, maar let wel op: laptops worden hier niet gewaardeerd. Daarvoor kun je beter naar het knusse Koffiestation Books & Coffee gaan, waar je prima kunt werken en overigens ook een boekje kunt pakken voor de ultieme laid-back ervaring. Helemaal achterin de Oude Kijk in Het Jatstraat (vanaf de Vismarkt gelopen) vind je MASMAS, wat bijna beter te omschrijven is als een culturele hotspot dan een koffietent. Hier komen veel jonge creatievelingen elkaar tegen en wordt collectief liters aan maté (Zuid-Amerikaanse gefermenteerde thee) weggedronken. 

Vintage 
Ook voor vintage shoppen zit je in de Oude Kijk in Het Jatstraat helemaal op de juiste plek. De verschillende winkels zijn door de hele straat verspreid, dus je kunt hem helemaal doorlopen. Felicità is een winkel met voorgesorteerde kleding. Het is er lekker overzichtelijk en alles is exclusief. Bij LILOS Vintage is dit ook het geval, maar de overheersende stijl is wat hipper en zomerser. Vervolgens zijn er ook nog KROY en de befaamde Recessie, waar het stampvol hangt met tweedehands kledij en je heerlijk kunt snuffelen. Let bij deze winkels wel goed op schade of vlekken in de kleding, want het is er niet zo secuur voorgesorteerd. Het leuke van vintage shoppen is dat je nooit precies weet wat je gaat vinden, en je kunt er vrijwel zeker van zijn dat het item dat je koopt uniek is. Dat je hiermee ook nog eens minder uitstoot veroorzaakt en goede merken kunt scoren voor een prikkie maakt het er alleen nog maar leuker op. 

Speciaalzaken
Naast vintage zijn er ook nog een boel andere speciaalzaken te vinden in de Oude Kijk in Het Jatstraat. Zo is er Vin Natuur, een wijnzaak en proeverij die alleen natuurwijnen schenkt, dus ecologisch verantwoorde en biologische wijnen. Het is de perfecte plek om een goed cadeau te vinden, want de wijnen hier zijn niet alleen lekker, maar hebben ook prachtige etiketten. Daarbij aansluitend loop je makkeijk even langs Tres Bien, waar een heerlijk assortiment aan chocolade, noten en bonbons op je ligt te wachten. Er zijn ook een aantal goede boekenwinkels door de straat verspreid waar je heel gericht kunt zoeken, zoals de kinderboekhandel of de Zwerver die reisboeken verkoopt. Het tijdloze en prachtige Walter’s Bookshop is een aanrader voor dagen waarop je gewoon wilt rondstruinen en je laten verrassen. Voor spellen en puzzels kun je terecht bij Wirwar, en de Stadsakker is het minituincentrum van de stad waar je alles kunt vinden voor je moestuin. Op de Kop is een tweedehands meubelzaak die vooral bekend staat om haar geweldige collectie retro lampen in de vitrine, en is dus de moeite waard als je je interieur een beetje extra spice wilt geven. 

Universiteitsmuseum
Een museum dat veel mensen voorbijlopen is het Universiteitsmuseum, verstopt in een steeg bij de Oude Kijk in Het Jatstraat. Hier kun je veel zien over wetenschappelijke methodes van vroeger, zoals oude meetinstrumenten, dieren op sterk water of alles over Aletta Jacobs. Er zijn ook wisselende tentoontstellingen die behoorlijk origineel zijn, zo is er nu een tentoonstelling over de phallus te zien, ofwel de penis.

Werelds eten
Van al dat winkelen en rondstruinen krijg je natuurlijk honger, en ook daarbij laat de Oude Kijk in Het Jatstraat je niet in de steek. Je kunt er iets vinden uit vele windstreken, en meerdere restaurants bieden ook een snelle en betaalbare hap. Voor vegan burgers en de lekkerste zoete aardappelfriet van Groningen ga je naar Lust. Wanneer je in de vegan hoek wilt blijven, maar liever iets gezonder eet is er Rå, die pokebowls klaar maakt. Houd je meer van Vietnamees, dan heb je het voor het kiezen met La Ca, de Tra Bar of Mr. Dam voor de beste bánh mì. Voor lunchrooms kun je terecht bij Feel Good voor gezonde en vegetarische opties, of Il Gusto voor Italiaanse broodjes. En een persoonlijke tip is de falafel van Flfl, die zo vers wordt gemaakt dat de stoom er nog vanaf komt. Smullen!

Voor een dagje winkelen, uit eten of een museumbezoek kun je dus allemaal terecht in die ene geweldige straat: de Oude Kijk in Het Jatstraat. Ook al kom je er al vaker, er is geheid iets nieuws voor je te ontdekken.

Oude kijk in ’t Jatstraat