Queer uitgaan in Groningen

Auteur
Lucas
·
Datum
7 augustus 2023

Het nachtleven is een goede manier om gelijkgestemden tegen te komen, waarmee je klikt of zelfs goede vrienden kunt worden. Op bepaalde plekken, of het nu een club, een kroeg of een concert is, komen ook bepaalde mensen af, en zo kan er een community ontstaan. Dat is niet anders voor lhbtiq+ mensen, voor wie het hebben van een community in het nachtleven niet alleen gezellig is, maar ook veiliger. Gelukkig biedt Groningen heel wat leuke plekken waar je kunt voguen tot je erbij neervalt.

BUTTS (Oost)

We beginnen met de ‘juiciest queer party’ in Groningen. BUTTS is een terugkerende queer avond in Oost (in de Oosterstraat). Hier kun je veel meer verwachten dan een regenboogvlag aan de muur en wat hitjes van Lady Gaga: BUTTS gaat om queer culture. Wie bekend is met de ballroom scene die ontstond in de jaren 80 en nog altijd springlevend is, zal zich hier thuis voelen. Dit is de plek om te serven in je beste outfit, je vogue-skills te laten zien (of het te leren) en je te laten meevoeren in drag performances van alle soorten en maten. Met de beste dj’s, sicke visuals en een ballonnen-extravaganza. Als je van elektronische muziek en late nachten houdt, is Oost trouwens altijd een fijne plek als queer persoon. Het publiek hier is een van de meest diverse van Groningen, en dat geeft een veilig gevoel. Way to go, Oost! 

Dorothy’s

Naast de Abrug vind je Dorothy’s, ook wel bekend als House of Scandal, een dragbar voor en door de community. Deze bar heeft al vele namen gekend en staat dan ook bekend als een van de oudste queer bars van Nederland. Dit is een plek waar je echte Groningse drag shows kunt aanschouwen, bingo kunt spelen, en mee kan brullen op karaokeavonden. Verwacht hier een relaxte en veilige sfeer waar iedereen zich in thuis kan voelen.

Café de Prins

Eveneens een populaire queer bar is de Prins in de Zwanestraat. Hier wordt veel gedanst en elke zaterdag is er club night met een dj. Er zijn ook verschillende evenementen zoals de drag shows van Anastasia von Beaverhausen en Lola Lasagna, elke tweede vrijdag van de maand. Voor een ouderwetse avond karaoke kun je hier ook terecht onder leiding van dragqueen Dolly Wood.

MISFIT

Wil je het liever wat wilder, of kon je geen genoeg krijgen van de dj’s bij BUTTS? Elke maand wordt er vanuit Kopjek de MISFIT-avond georganiseerd in de industriële sfeer van de Graanfabriek. Ook hier kun je helemaal losgaan tussen gelijkgestemden. Dit is de plek om je meest daring outfit uit de kast te trekken en alles los te laten op de dansvloer.

Ons Moeke

Tot slot verdient Café Ons Moeke een kopje in deze tekst. Het is dan misschien geen club met dj’s en drag acts, maar deze plek aan de Paterswoldseweg is de definitie van het woord iconisch. Hoewel het op het eerste gezicht misschien op een doodgewone snackbar lijkt, is het dat niet. Eigenaresse Jantina Darwinkel heeft deze cafetaria getransformeerd tot een safe place voor lhbtiq+ jongeren uit stad en ommeland. Al jaren zet ze zich in voor jonge queers die uit intolerante omgevingen gevlucht zijn, want ook in Nederland bestaan die helaas nog steeds. Ze vangt ze op, zet ze aan het werk en laat ze zien dat het leven ook vol liefde kan zitten in plaats van haat. Haal hier dus eens een patatje aan de regenboogbar om Jantina en Ons Moeke te supporten!

Als je weet waar je moet kijken zit Groningen dus vol mogelijkheden voor een avond queer uitgaan. Houdt vooral ook je ogen open voor andere plekken en evenementen, want het blijft niet bij dit lijstje. Zo wordt er tijdens Pride op nog veel meer plekken iets georganiseerd. Dus zoek die dansvloer op en werk it honey!

Deel deze pagina