Techno in Groningen

Auteur
Lucas
·
Datum
3 mei 2024

De rave- en technoscene in Groningen is al jaren hard gaande. Van Paradigm tot OOST, het technopubliek kent zo haar vaste plekjes in de stad. Maar zeker nu de zomer er weer aan komt zijn er zo veel evenementen en locaties dat het soms lastig kan zijn om overzicht te houden, of onderscheid te maken. Wat kun je waar verwachten? Ik zet de belangrijkste hotspots voor je op een rijtje.

TECHNO

OOST

We beginnen bij OOST, onder veel techno-liefhebbers in Groningen wel bekend. In deze club in de Oosterstraat kun je vrijwel elk weekend terecht voor techno, house of elektronische muziek in de bredere zin van het woord. De genres en stijlen verschillen elk weekend, van UK bass tot acid. In OOST wordt de diversiteit en expressie van het nachtleven hoog op prijs gesteld, wat zorgt voor een gevoel van vrijheid. Voor cocktails en fancy ciders kun je hier ook even naar de Cilinderbar gaan, en voor je vegan midnight-cravings is er Snackwerk.

Oost-Groningen
Scherm­afbeelding-2024-05-03-om-13.23.33

DE BUNKER

Voor een meer duistere, deep rave ervaring ga je naar de Bunker. Verstopt in de Papengang (waar je ook Warhol en de Zolder kunt vinden) bevindt zich deze kleine kelderclub. Inclusief kooien en dansers gaat het hier hard. Avonden variëren van hard techno tot hard groove en acid. De deuren openen normaliter pas om één uur ’s nachts, dus bedenk je dat het hier pas echt diep in de nacht op stoom komt. Evenals OOST kun je hier vrijwel elk weekend terecht.

PARADIGM

Paradigm is veruit de bekendste plek voor techno evenementen in Groningen. Gelegen op het oude Suikerunieterrein tussen de restanten van de voormalige suikerfabriek vind je hier veelzijdige techno en house. De liefde voor elektronische muziek staat hier voorop en is een verbindende factor voor het eveneens veelzijdige publiek. Beeldende kunst staat hier in een hoog vaandel, wat boven op het voormalige fabrieksterrein voor een extra unieke sfeer zorgt. Het terrein is vooral ook bekend door het Paradigmfestival in augustus, waar een uitgebreide line-up met invloeden uit de Berlijnse technoscene een waar feestje is voor elke liefhebber.

PARADIGM
Scherm­afbeelding-2024-05-03-om-13.29.45

F_AKE

F_AKE organiseert evenementen waarbij artiesten vanuit heel Europa bij elkaar worden gebracht. Verwacht hier een flinke rave met snelle, pumpy dark techno. Dit kunnen lange nachten zijn die al vroeg in de avond beginnen en eindigen als de zon al lang weer op is. De locaties in Groningen verschillen, van EM2 tot de drafbaan in het Stadspark, en evenementen in het buitenland (zoals bijvoorbeeld Parijs) zijn voor F_AKE ook niet meer uitgesloten. Dat internationale karakter uit zich ook in samenwerkingen met buitenlandse labels zoals bijvoorbeeld het Berlijnse BCCO.

KOPJEK

Aan de Finse Haven staat de oude graanfabriek, waar geregeld evenementen plaatsvinden onder de naam Kopjek. Kopjek organiseert al vijftien jaar techno-evenementen in Groningen en is daardoor een bekende naam in de Groningse scene. Liefde voor de muziek en de mensen staat hier voorop. De evenementen lopen uiteen van Halloween en Idioterie (ronddwalen in de meest absurde outfits) tot Misfit (een nacht speciaal voor de queer-community). Evenals Paradigm heeft Kopjek ook een eigen festival. Afgelopen jaar vond die plaats in september.

Scherm­afbeelding-2024-05-03-om-13.32.31
CLUB-KELDER-1

CLUB KELDER

Als afsluiter nog even een (hidden) gem! Wil je echt intiem dansen? Wil je niet veel geld uitgeven aan een ticket, en spontaan kunnen besluiten of je heen wilt? Dan is Club Kelder misschien iets voor jou. Eenmaal per maand wordt de kelderbar van Vera omgetoverd tot mini-club, met meerdere DJ’s of B2B’s. Van house tot urban, dit is een elektronisch feestje met een zeer gezellige sfeer. Ook handig: je zit dichtbij OOST en de Bunker, dus je hebt echt niets te verliezen!

De technoscene van Groningen leeft, dus blijf naast dit overzicht ook vooral de laatste evenementen
checken, zeker in het zomerseizoen!

Deel deze pagina