Tips om te voorkomen dat je studentenfiets gestolen wordt

Auteur
Roos
·
Datum
21 december 2022

Bijna niets is vervelender dan terugkomen op de plek waar je jouw tweewieler hebt geparkeerd en ontdekken dat deze is verdwenen. Als student heb je waarschijnlijk geen geldboompje op je balkonnetje staan en het geld dát je hebt geef je liever uit aan wat anders dan steeds aan een nieuwe fiets. Tijd om je eens te verdiepen in hoe je kunt voorkomen dat je studentenfiets wordt gestolen. Wij hebben een paar goede tips voor je!

Tip 1: Zorg voor goede sloten

Dit klinkt nogal voor de hand liggend, maar toch kiezen veel mensen liever voor een goedkoop dan een duur, degelijk slot. Die goedkopere sloten zijn echter vaak zeer gemakkelijk open te breken. Investeer daarom in twee sloten met minimaal ART-2 keurmerk. Ringsloten combineren met kabelsloten is bijvoorbeeld zeer goede oplossing voor studenten. Twee sloten betekent voor de dief meer en langer werk om open te breken en dus ook meer kans om betrapt te worden. Hij/zij zal liever uitkijken naar een makkelijkere 'prooi'. 

Tip 2: Zet je fiets op de juiste manier op slot

Wanneer je twee goede sloten hebt en je zet je studentenfiets niet aan een vast object vast, kan een dief hem zo optillen, achterin de auto of bus zetten en wegrijden. Later kunnen de sloten wel onklaar gemaakt worden. Doe daarom altijd een ketting- of beugelslot door het frame van je fiets én aan een vast object, zoals een fietsensteun of lantaarnpaal. Daarnaast let je erop dat het slot niet te laag hangt of op de grond ligt. De grond kan dan namelijk gebruikt worden als weerstand voor de tang waarmee het slot wordt doorgeknipt. Hangt het slot hoger, dan is de fietsendief afhankelijk van zijn spierballen en dat is een stuk moeilijker!

Tip 3: Parkeer je fiets op de goede plek

Verplaats je eens in de positie van de dief. Een fiets die los staat, geen moeilijke sloten heeft én op een plek staat waar je nauwelijks wordt gezien en ongestoord je werk kunt doen, is de ideale 'prooi'.  Zet je tweewieler dus altijd op een plek waar hij in het zicht staat en waar het goed verlicht is. Een beveiligde fietsenstalling is natuurlijk het beste.

Tip 4: Grafeer en fotografeer je fiets

Als je jouw postcode en huisnummer laat graveren op het frame, foto's van je fiets maakt en het serienummer noteert, kun je later altijd aantonen dat het jouw fiets is.  De politie neemt regelmatig gestolen fietsen in beslag en menigeen heeft op die manier zijn of haar gestolen studentenfiets terug gekregen. 

Tip 5: Leg je sleutels niet voor het grijpen

Zeker wanneer je in een studentenflat woont waar het een komen en gaan is, is het zaak je fietssleutels op een veilige plek op te bergen. Een sleutelkastje is dan een ideale oplossing. Want als je ze laat slingeren, maak je het een dief wel erg gemakkelijk!

Met bovenstaande tips loop je veel minder kans je trouwe tweewieler kwijt te raken aan een of ander duister figuur die meent dat jouw bezittingen gemeentegoed zijn. Het is een kleine moeite en investering, met groot resultaat!