Tips voor dagtrips (door de provincie)

Auteur
Marije
·
Datum
18 april 2024

Groningen staat bekend om het bruisende studentenleven, maar wist je dat de provincie zoveel geschiedenis en mooie landschappen heeft? Als student in Groningen heb je geluk: er valt zoveel te ontdekken, zelfs tijdens een kort dagtripje. Of je nu houdt van cultuur, natuur of gewoon een gezellige tijd wilt hebben, er is voor elk wat wils. Hier zijn een paar tips voor een dagtrip door de provincie voor jou als student!

Strand Delfzijl
 1. Wadlopen naar Schiermonnikoog
  Ondanks dat Schiermonnikoog niet bij Groningen hoort, is dit uitje toch een unieke ervaring die je niet mag missen in je studententijd in Groningen. Ik heb het over wadlopen naar het eiland Schiermonnikoog. Onder begeleiding van een ervaren gids loop je over het wad. Ook kan je genieten van het uitzicht op de Waddenzee. Als je op Schiermonnikoog bent kan je ontspannen op het strand, wandelen door de duinen en genieten van de rust op het eiland.

 2. Bezoek aan Bourtange
  Voor de mensen die van geschiedenis houden is Bourtange echt een must-visit. Met een bezoek aan dit stadje reis je terug in de tijd. Bourtange ligt in het oosten van Groningen en het geeft je een kijkje in het militaire verleden van Nederland. Breng een bezoek aan de bewaarde vestigingswerken, bekijk het museum en geniet van dit eeuwenoude stadje.

 3. Bezoek aan het Gevangenismuseum in Veenhuizen
  Op ongeveer 30 minuten rijden van Groningen ligt het Gevangenismuseum in Veenhuizen. Dit is een museum dat de geschiedenis van het Nederlandse gevangenissysteem vertelt. Je kan kijken in de oude gevangenisgebouwen, meer leren over de beroemde gevangenen en ontdekken hoe het leven achter de tralies er vroeger uitzag. Een leerzame en bijzondere ervaring voor jong en oud.

 4. Ontspan op het strand van Delfzijl
  Op slechts 30 minuten rijden van Groningen ligt het stadje Delfzijl. Hier kan je genieten van een dagje ontspannen op het strand. Als de temperatuur goed is kan je een frisse duik in de Noordzee nemen of genieten van het strand en het geluid van de golven. Perfect voor de aankomende zonnige lente- (of zomer)dagen.

 5. Zeehondencrèche Pieterburen
  Ook niet heel ver van Groningen zit de zeehondencrèche Pieterburen. Dit is een opvangcentrum voor zieke en verdwaalde zeehonden. De verzorgers leren je meer over de verzorging en revalidatie van deze dieren. Bekijk de zeehonden van dichtbij en zie hoe ze worden voorbereid om terug te gaan naar de natuur.

 6. Bezoek aan lokale markten en festivals
  Veel dorpen organiseren regelmatig markten en festivals waar lokale producten en tradities centraal staan. Bezoek een boekenmarkt, rommelmarkt of ontdek het plattelandsleven. Ook kan je hier lokale lekkernijen proeven of handgemaakte souvenirs kopen onder het genot van live muziek.

 7. Fietsen door het platteland
  Als je houdt van fietsen dan is fietsen door het platteland geschikt voor jou. De wegen zijn rustig en kronkelen langs verschillende boerderijen en dorpjes. Je kan ook een picknickmand meenemen om tussendoor te picknicken.

  Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, natuur of kunst, Groningen heeft voor iedereen veel te bieden. Met deze tips voor dagtrips kun je de provincie verkennen en nieuwe ervaringen opdoen. Ze liggen niet ver van Groningen af, dus pak je fiets, trek je wandelschoenen aan en ga op avontuur!