Verliefd op verandering

Auteur
Elize
·
Datum
28 juni 2022

Nu het schooljaar langzamerhand afloopt zullen er voor vele studenten weer veranderingen plaatsvinden. Ondanks dat de zomerplannen nog gemaakt aan het worden zijn, staat het nieuwe schooljaar ons alweer op te wachten aan de horizon. De een zal in september beginnen aan een nieuwe studie, de ander gaat voor een semester naar het buitenland, weer een ander is afgestudeerd en zoekt naar een Master om nog niet direct de “echte wereld” in te moeten.

De laatste tijd is het een terugkomend thema in mijn leven, voor zowel mezelf als de mensen om mij heen, verandering. In mijn persoonlijke leven gaan mijn vriend en ook een huisgenoot allebei in het buitenland studeren. Een van mijn beste vrienden studeert deze zomer eindelijk af en zal een compleet nieuw hoofdstuk in stappen. Ikzelf zal eindelijk aan mijn laatste jaar beginnen. Starten met mijn specialisatie, mezelf verder vormen.

Het zijn allemaal ontzettend leuke en spannende veranderingen, maar enigszins bitterzoet. Verder moeten groeien na een zomer van even stilstaan en op adem komen. Afscheid en afstand nemen van mensen die je normaliter dagelijks ziet. Het onbekende steeds een stukje meer moeten omhelzen.

De afgelopen jaren waren voor velen van ons erg op en af door de corona periode. Jezelf en anderen door iedere lockdown heen sleuren terwijl het leven zelf als een sleur begint te voelen. Als student zijnde voelt ieder studiejaar als een grote reset. Maar hoe ga je continu om met zoveel verandering en onbekendheid? Hoe houd je het leven zowel fijn stabiel als spannend leuk wanneer je niet weet waar je heen gaat of terecht zult komen?

Wat ik voor mezelf heb ondervonden is dat je verandering het beste kunt verwelkomen en zien als iets wat je de juiste kant opleidt. Soms weten we niet waar we heen gaan of moeten, waarom bepaalde dingen gebeuren, vooral wanneer we ze graag anders hadden gezien. Maar, in mijn ervaring, is het soms maar goed ook dat we niet altijd zelf de controle hebben. We kunnen niet continu weten wat het beste is voor onszelf. Dus je kunt maar beter proberen verliefd te worden op verandering, het zal je altijd ergens brengen waar je jezelf niet direct heen had kunnen sturen.

Een goed voorbeeld hiervan is een reis die ik onlangs naar en door Italië heb gemaakt. Mijn huisgenote en ik zouden vanuit Bologna reizen richting Bari, een stad in de laars. Ruim van tevoren hadden we de vliegtickets geboekt, goedkoop dat ze waren, ervan uitgaande dat we bij enkele vrienden terecht konden. Vlak voor de trip viel het ene na het andere verblijf in het water, waardoor ik en mijn vriendinnetje meer geld kwijt waren dan we hadden verwacht. Om zo goedkoop mogelijk uit te komen belandden we in enkele plekken die we initieel niet in onze planning hadden verwerkt. Op het moment zelf baalden we ontzettend en snapten we niet waarom het zo stroef liep. Achteraf kan ik met zekerheid zeggen dat elke plek die we hebben bezocht, elke persoon die we hebben ontmoet en gezien, precies was wat we nodig hadden op dat punt. De reis zelf, onbekend en spannend als hij was, werd volmaakt door de veranderingen die we zelf niet in de hand hadden.

Er zijn veel dingen die we niet snappen, er zijn veel dingen waar we soms uit het niets mee om moeten gaan, maar vaak eindigen we precies waar we zouden moeten zijn. En vaak zien of snappen we dit pas achteraf. Dus, rol je strandhanddoek uit, geniet van de zon, haal adem en stap daarna het nieuwe schooljaar in met frisse moed en een roze bril op. Durf verliefd te worden op verandering. We weten niet wat het ons zal brengen, maar we kunnen in ieder geval proberen te genieten van de kriebels die het onbekende met zich mee kan brengen.