Waar Valentijnsdag nou écht op neerkomt

Auteur
Elize
·
Datum
11 februari 2022

Nee, we hebben het niet over hoe Valentijnsdag zo’n ontzettend commerciële dag is, een zoveelste kapitalistische poging om ergens geld uit te pompen. Eerder, wat is dat onderliggende verlangen wat deze feestdag bij velen omhoog brengt, ongeacht of je nou vrijgezel bent of in een relatie zit? Waar komt Valentijnsdag nou écht op neer?

Of je nou als onafhankelijke single geniet van je vrijheid of dat je knus tegen iemand aanligt en je movie snacks moet delen, deze dag des liefdes wordt vaak bestempeld met verscheidene clichés. Toch komt het voor de meeste mensen niet neer op de cadeautjes, rozen of een grote bak Ben & Jerry’s ijs. Eigenlijk verlangen we allemaal naar drie dezelfde dingen tijdens deze feestdag. Waardering, verbinding en plezier.

Wie houdt er nou niet van om zich geliefd te voelen? Vaak komt deze liefde neer op eindelijk gezien en gehoord worden als persoon. Wanneer dit gebeurt, voelen we ons gewaardeerd om wie we zijn, wat we doen en wat we geven. Ongeacht of je nou vrijgezel bent of een liefje hebt, zelfwaardering is cruciaal wanneer het neerkomt op je tevreden voelen in het dagelijkse leven. Zet jezelf daarom even extra in het zonnetje deze 14 februari! Trakteer jezelf op zo’n doos vol met prachtige donuts van Pure, vul een bad met verse lavendel van de Vismarkt of krabbel een notitieboekje van de Flying Tiger vol met dingen die je leuk vindt aan jezelf. Waar ben je trots op? Wat waardeer je aan jezelf?

Het missen van waardering komt vaak hand in hand met enige eenzaamheid tijdens Valentijnsdag. En eenzaamheid is meestal een hardnekkig gevoel. Evolutionair gezien waren mensen niet gemaakt om veel alleen te zijn. We zijn sociale wezens en onze overlevingskans was vaak groter wanneer we in groepen leefden. Echter, tegenwoordig, kunnen we ons prima in ons eentje redden. Wat is dan toch de reden dat we dat ene steekje voelen vanbinnen tijdens Valentijnsdag? Misschien is het eigenlijk het gevoel van verbinding dat wordt gemist. Oprechte connectie is namelijk wat ons hart nu en dan nodig heeft. Of dit nou romantisch of platonisch is, dat maakt niet uit! Spendeer deze dag met de mensen bij wie je dat verwelkomende gevoel van samenzijn krijgt. Ga lekker de stad in met vrienden en probeer de cocktails van Mr. Mofongo, plan een middagje bowlen aan het Kattendiep met de familie of geniet van een romantisch diner in restaurant de Zevende Hemel. Tenzij je natuurlijk liever in bed blijft luieren met de vaste scharrel.

Tot slot, in een wereld die vaak draait om productiviteit en prestatie (sneller! meer!) willen we onze wilde haren niet kwijtraken. Valentijnsdag, zoals iedere feestdag, is weer een kans om het algemeen dagelijks leven wat op te fleuren. Als vrijgezel, gebruik Valentijnsdag om een dag te creëren gevuld met al je favoriete activiteiten, gerechten en mensen. Struin de kringloopwinkels zoals GoudGoed en Mamamini af, bestel je favoriete broodje bij Pigalle of ga langs een Van der Velde voor een nieuw goed boek. Als koppel, laat deze dag in het teken staan van gezamenlijk plezier hebben en ontspanning prioriteren. Ga samen schaatsen bij Kardinge, bekijk een kunstzinnige film in het Forum of houdt het simpel en koop een heerlijke geurkaars bij de Kruidvat.

Ondanks dat Valentijnsdag enigszins de dag des marketing is geworden in plaats van de dag des liefdes neemt het niet weg dat het een dag is waar de meesten van ons niet om heen kunnen. Het mooiste wat we ervan kunnen maken is een dag waarbij we ons fijn en warm vanbinnen voelen. Of dit nou door onszelf of anderen komt, dat maakt niet uit. En mocht dat toch niet lukken? Dan is het een klassiek geval feestdag wat we als excuus kunnen gebruiken voor die extra borrel. Daar word je ook warm van!