Hotspots

Overdag:

Borrelen in de stad

Terrassen

GROTE MARKT
In de schaduw van de Martinitoren vind je de Grote Markt met al haar terrassen. Aan de zuidzijde staat het terras van De Drie Gezusters, het grootste terras van Groningen. Maar ook bij Hooghoudt en De Kostery kan je lekker buiten zitten.

GEDEMPTE ZUIDERDIEP
Aan de oostkant van deze lange straat in het centrum vind je een lange rij gezellige terrassen met onder andere de Oude Wacht en de Roezemoes. Maar eigenlijk zijn over het hele Zuiderdiep veel terassen te vinden. Ga bijvoorbeeld eens een potje ‘pikken’ bij Chaplin’s Pub!

POELEPLEIN
Op het Poeleplein staan de terassen van alle kroegen zij aan zij. Op dit intieme plein kun je op het terras van  de Negende Cirkel, De Brouwerij en Time Out genieten van een biertje of wijntje in de zon.

UURWERKERSPLEIN
Tussen alle gebouwen van de universiteit is een klein pleintje met een gezellig terras. Ga bij de Pintelier zitten voor één van de vele speciaalbiertjes, of aan overkant bij de Uurwerker voor de lekkerste nacho’s en lunchgerechten.

ZONDAG
Vlakbij de vijver in het Noorderplant­soen staat Zondag. Heerlijk om op een mooie dag te zitten na een kleine wandeling. Al kun je ook heel goed op één van de vele grasveldjes gaan liggen.

DOT
Naast het stadsstrand, rondom de witte bol, staat het terras van DOT. Deze plek heeft een beetje een beachclub uitstraling en is perfect om na het zwemmen even te ontspannen.

CAFÉ DE SIGAAR
Dit terras zit misschien wel op één van de mooiste locaties. Je kunt hier de hele dag kijken naar de voorbijvarende bootjes en ‘s avonds worden de oude grachtenpanden prachtig verlicht door de ondergaande zon.

Kroegen & Caf├ęs

PINTELIER
Het op één na beste café van Nederland. Dat zou genoeg reden moeten zijn om er even langs te wippen voor één van de meer dan 100 speciaalbiertjes. Het personeel kan je ook alles vertellen over jouw favoriete biertje, zodat je een weloverwogen keuze kan maken in dit speciaalbier Walhalla.

OBLOMOV
Laat de Russische naam je niet bedotten, de specialiteit hier is niet wodka. Ook bij borrelcafé Oblomov kan je genieten van een wisselende selectie speciaalbieren. Bovendien wordt er met regelmaat een pubquiz georganiseerd voor quizliefhebbers. In tegenstelling tot andere speciaalbiercafés zit Oblomov midden in het uitgaansgebied van Groningen.

CAFÉ DE KOFFER
Iets verder buiten het centrum vind je de Koffer. De naam zegt het eigenlijk al: de kroeg is niet zo groot. Aan één van de tafeltjes kun je echter heel gezellig zitten. Ook hier heb je keus uit een uitgebreid aantal speciaalbieren. De Koffer heeft een kleine schare stamgasten, maar is ook zeer populair bij internationale studenten.

POOLCAFÉS
Als je wilt poolen heb je ook genoeg keu’s in Groningen. Cue Action is de meest sfeervolle plaats om een potje te spelen, maar is om deze reden vaak ook erg druk. Streetlife zit midden tussen de kroegen en daarvoor geldt dus vaak hetzelfde. Alles vol? Probeer dan de All Round naast de Korenbeurs!

HET CONCERTHUIS
Ook op het Poeleplein gelegen vind je een wat hipper café. Naast een gezellige huiskamersfeer biedt dit café ook heerlijk eten en kan je hier op zondag terecht voor een brakke brunch. Als je van spelletjes houdt kun je deze hier ook uit de kast trekken. Voor een borrel heb je hier keus uit diverse soorten gin-tonic.

's Nachts:

Eindeloos stappen

Shots and feestkroegen

SHOOTERS
Een shooterbar zoals je hem gewend bent, waar bier, shots en harde feestmuziek de avond maken. De Shooters vind je tussen de andere bars in de Peperstraat en het is er altijd gezellig druk. Je kan hier zeven dagen in de week terecht, van 23:00 tot diep in de nacht.

CHUPITOS
Een gevestigde naam in de shotbar scene, met een zeer grote catalogus. Je kan natuurlijk een klassiek shotje nemen, of eentje die je mee terugneemt naar je favoriete snoepje van vroeger. Voor de technische shotdrinker heb je shots die opereren volgens scheikundige principes, shots die in vuur en vlam staan en shots met een stappenplan. 

FEESTKROEGEN
Groningen staat natuurlijk bekend als de stad zonder sluitingstijden. Als je op zoek bent naar een kleine kroeg met weinig meubilair en veel muziek in plaats van grote clubs dan zit je hier gebakken. In de Poelestraat en Peperstraat kom je om de 10 meter wel weer een andere tegen. Het concept van elke kroeg komt eigenlijk op hetzelfde neer, toch heeft iedere student zo zijn specifieke voorkeur. Dus ga langs bij ‘t Vaatje of de Tapperij aan de Grote Markt, ‘t Gat van Groningen, ‘t Golden Fust, de Brouwerij of de 9e Cirkel in de Poelestraat en Het Feest of Het Kasteel in de Peperstraat en kijk waar jij het langst blijft staan!

Alternatief

THE END
Dé karaoke-plek bij uitstek! Met een zeer uitgebreide catalogus is hier voor ieder wat wils. Rauwe rockplaten van Alice Cooper en Nirvana, of raak een gevoelige snaar bij het altijd enthousiaste publiek met een mooi nummer van Adele of BLØF. Als je geen zin hebt om op je beurt te wachten, huur je gemakkelijk een privé-ruimte met eigen bar voor jou en je vrienden. 

NEW ORLEANS JAZZ CAFÉ
Als je overdag door de Gelkingestraat wandelt, kan je weleens de warme klanken van een jamsessie oppikken vanuit dit café. Het veelvuldige live-aanbod beperkt zich overigens niet alleen tot jazz, ook blues en andere genres komen aan bod. Hier treden gevestigde artiesten en nieuw conservatorium talenten op, maar uiteraard ook de New Orleans House Band.

HET PAKHUIS
Ben je niet zo van de feestcafés, dan zijn er gelukkig nog genoeg andere plekken waar je heen kan gaan. Zo zit er, verstopt in een zijstraatje van de Peperstraat, het Pakhuis. Naast dat je er lekker en betaalbaar kan eten, kun je 's avonds dansen en luisteren naar muziek die meestal niet uit de top 40 komt. Ook is er zo nu en dan live­muziek!

BAR DE RITS
Bar de Rits is de oudste homohorecagelegenheid van Groningen. Naar eigen woorden is het een heterovriendelijk Gay Café, waar je gastvrij ontvangen wordt en leuke mensen kunt ontmoeten. Elke vrijdag is er een vrijdagmiddagborrel, maar op andere dagen kun je hier ook leuk borrelen en feesten.

WARHOL
In een andere zijstraatje van de Peperstaat, de Papengang, zit de Warhol. Een nachtcafé met twee verdiepingen. In de Warhol kan je regelmatig genieten van livemuziek. Daarnaast moet je de beruchte Long Island Ice Tea van de Warhol zeker eens proberen.

Poppodia en Techno

VERA
Vera is hèt centrum voor de Groningse popcultuur. Iedere week zijn hier twee tot drie concerten van fantastische bands. Namen die hier ooit hebben gestaan zijn: U2, Nirvana en The White Stripes. Naast deze concerten worden er ook vele andere activiteiten georganiseerd die zeker het bezoeken waard zijn.

SIMPLON
Simplon is het andere bekende poppodium van Groningen en staat bekend als een club waar echt iedereen terecht kan. In 2010 werd dit poppodium zelfs genomineerd voor ‘Beste poppodium van Nederland’. Wat je muzieksmaak ook is, bij Simplon zit er altijd iets voor je bij. 

PARADIGM
De technoliefhebber hoeft ook zeker niet naar de randstad voor een mooi feestje. Al geruime tijd kan je in de stad genieten van het jaarlijks terugkerende Paradigmfestival, wat nu plaatsvindt op het Suikerunie terrein. Steeds grote namen in de techno-scene komen hier op af. Niet alleen bij het festival, maar ook bij de andere feestjes die door het jaar heen plaatsvinden.

OOST
Hidden in plain sight, vind je in de Oosterstraat nachtclub OOST. Elke vrijdag en zaterdag creëert het publiek samen met de DJ's een intieme sfeer waarin jij los kan gaan. OOST trekt artiesten uit de dance scene aan met de focus op verschillende genres, van house en techno tot funk en disco. Stap door de glazen deuren en maak het zelf mee!

KOPJEK
Voor de kleinere intiemere feestjes moet je bij KOPJEK zijn. Je kan de feestjes vaak vinden in de Etage, boven de drie gezusters. Maar de insiders zullen vaak verrast worden met toffe party's op de meest uiteenlopende locaties. Kijk op kopjek.com voor meer info.

Deel deze pagina