Groninger studenten toneel (Theater)

Gst

Het Groninger Studenten Toneel is niet altijd een studentenvereniging geweest. In de zomer van 2003 zijn ze als stichting opgericht door zes studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Deze studenten hadden het gevoel dat er iets miste binnen cultureel Groningen. Nergens was een onafhankelijke organisatie waar studenten op een professionele manier toneel konden maken. In Groningen zijn weliswaar subgroepen van studentenverenigingen die zich met toneel bezighouden, maar deze zijn niet toegankelijk voor alle studenten, slechts voor leden. Dit gat in cultureel Groningen moest dus opgevuld worden, hiertoe is het GST opgericht.

In de tijd als stichting ontstond er een hechte groep studenten die geregeld naast de producties afspraken om een drankje te doen en een, jazeker dames en heren, lekker potje te weerwolven. Niet gek dus dat het 14e stichtingsbestuur besloot dat het tijd werd om de stichting te veranderen naar een vereniging en zo geschiedde in 2017. Inmiddels gaan ze nog steeds geregeld een avondje weerwolven, maar hebben ze ook een legioen van andere activiteiten op de planning staan, waaronder theaterlessen. 

In een paar jaar tijd is Het Groninger Studenten Toneel van geen leden uitgegroeid, naar een vereniging met bijna 200 leden. Met behulp van de commissies is er elke week wel wat te doen bij GST!

Benieuwd geworden naar GST? Kijk snel op de website.